AI [Tomorrow Summit]

# GeleceğeGeçKalma


11 03 2022







Zafer Küçükşabanoğlu

AIPA Kurucusu ve Başkanı
UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yapay Zeka Komite Üyesi

Zafer Küçükşabanoğlu, 1989 yılında Kastamonu’da doğdu. İlk ve ortaokul eğitimini Kastamonu’da, lise eğitimini Gazi Üniversitesi Vakfı Özel Anadolu Lisesi’nde, üniversite eğitimini ise Çankaya Üniversitesi Uluslararası Ticaret Yönetimi ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünde tamamladı. Lisans eğitimine devam ederken “Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığında” stajını yaptı. Lisans eğitimini bitirdikten sonra da eğitimine devam eden Küçükşabanoğlu, Master derecesini ”Turgut Özal Dönemi Türkiye- ABD İlişkileri” başlıklı teziyle, 2019 yılında Ankara Ufuk Üniversitesi ”Uluslararası İlişkiler” bölümünden aldı. Küçükşabanoğlu, Başkent Üniversitesi ”Radyo Televizyon ve Sinema” bölümünde “Yapay Zeka - Medya ve İletişim” alanında doktora eğitimini sürdürmektedir.

2010-2013 yılları arasında aile şirketi “Activa Organizasyon’da” genel koordinatör olarak çalışma hayatına başlayan Küçükşabanoğlu, 2013-2014 yılları arasında “Atlasjet Havayolları” şirketinde İstanbul Satış ve Pazarlama Müdürü olarak çalıştı. Atlasjet Havayolları şirketinde çalıştığı süre içerisinde, gençlerin uçağa indirimli binmesini sağlayan “Genç Atlas” projesini hayata geçirdi. Bu kurumsal deneyimi ve bilgi birikimini girişimcilik ruhuyla birleştiren Küçükşabanoğlu, 2014 yılında “Artı 1 Grup” şirketini kurarak, iş dünyasına katıldı ve 2019 yılına kadar faaliyetlerini başarıyla sürdürdü. Günümüzde de kamuda, medya ve iletişim alanında yönetici olarak görev yapmaktadır.

Eğitimini, iş deneyimini ve girişimcilik ruhunu sivil toplumla birleştiren Küçükşabanoğlu;

2012 yılında “Beşiktaş JK” kongre üyesi oldu. Günümüzde de kongre üyeliği görevini sürdürmektedir.

2013 yılında “Kastamonu Genç Girişimciler Derneği’ni (KASGEG)” kurdu. Günümüzde de derneğin genel başkanlık görevini sürdürmektedir.

2015 yılında Türkiye’nin ilk ulusal ve tek uluslararası genç iş adamları derneği statüsüne sahip olan “Türkiye Genç İş Adamları Derneği’ne (TÜGİAD)” üye oldu. 2015-2020 yılları arasında derneğin İcra Kurulu Üyeliği, Girişimcilik Komisyonu Başkanlığı ve Uluslararası İlişkiler Komisyonu Üyeliği görevlerinde bulundu.

2018 yılında, Türk-Amerikan ilişkilerini güçlendirmek için Bakanlar Kurulu kararıyla 1987 yılında kurulan “Türk-Amerikan İş Adamları Derneği’ne (TABA-AmCham)” üye oldu. Aynı yıl içerisinde TABA-AmCham ile birlikte hareket eden “Genç Türk-Amerikan İş Adamları Derneği (Genç TABA-AmCham)” Kurucu Başkanlık görevine seçilerek, bu görevini 2020 yılına kadar sürdürdü.

2018 yılında ”Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği’ne (UİK)” üye oldu. Derneğin düzenlediği ”Güvenlik Akademisi” ve ”Dış Politika Akademisi” gibi eğitimlere katılarak, uluslararası ilişkiler alanında da çalışmalarını sürdürmektedir.

Küçükşabanoğlu, 2017 yılında TOBB, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Turkcell işbirliğinde başlatılan “Geleceği Yazan Kadınlar” projesi ve TÜGİAD Girişimcilik Komisyonu tarafından başlatılan “Stajyer Girişimci” yarışmasında mentorluk görevini üstlendi.

Birçok kurum ve kuruluştan ödül alan Küçükşabanoğlu, 2018 yılında 2. Uluslararası Cide Gençlik Festivali’nde “Yılın Genç Girişimcisi” ödülüne layık görüldü.

2018-2019 yılları arasında Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde “Girişimcilik” dersleri veren Küçükşabanoğlu, Türkiye`nin her köşesinde konferanslar vermeyi sürdürmektedir. Küçükşabanoğlu’nun “Türkiye-ABD İlişkilerinde Özal`lı Yıllar” isimli kitabı 2019 yılında, “Z’nin Siyaseti” isimli kitabı 2021 yılında basılmıştır.

2021 yılında akademi, özel sektör, kamu ve girişimci ekosisteminden isimlerle, Türkiye’nin yapay zeka alanındaki ilk oluşumlarından da biri olan ‘’Yapay Zeka Politikaları Derneği’ni (AIPA)’’ kuran Küçükşabanoğlu, derneğin Başkanlık görevini sürdürerek, çalışmalarına devam etmektedir.

2021 yılında Dünya’nın en önemli Uluslararası kuruluşlarının başında gelen ‘’UNESCO’nun Türkiye Milli Komisyonu Yapay Zeka Komitesi Üyeliği’ne’’ seçilen Küçükşabanoğlu, uluslararası alanda da yapay zeka çalışmalarını sürdürmektedir.

”Yeni nesil gençlerin (Z ve Alfa kuşakları) ve yapay zekanın topluma ve iletişime etkileri” konuları üzerinde çalışmalar ve araştırmalar yapan Küçükşabanoğlu, halen çeşitli radyo ve televizyon kanallarına konuşmacı olarak katılarak bu konularda düşüncelerini paylaşmaktadır. Ayrıca çeşitli dergilerde de köşe yazarlığı yapmaktadır.

Küçükşabanoğlu, iyi derecede İngilizce, başlangıç seviyesinde Rusça bilmektedir.